Kako Vratiti Zastaru

Sadržaj:

Kako Vratiti Zastaru
Kako Vratiti Zastaru

Video: Kako Vratiti Zastaru

Video: Kako Vratiti Zastaru
Video: LJUBAVNA MAGIJA PREKO SLIKE ŽELJENE OSOBE 2024, Svibanj
Anonim

Zastara je vremenski period utvrđen zakonom za zaštitu povrijeđenog prava na sudu. Prema općem pravilu članka 196. Građanskog zakonika Ruske Federacije (Građanski zakonik Ruske Federacije), rok zastare je 3 godine. Za određene vrste zahtjeva to može biti manje ili više. Preskakanjem ovog razdoblja možete ga vratiti.

Kako vratiti zastaru
Kako vratiti zastaru

Upute

Korak 1

Bez obzira je li zastara istekla ili ne, idite na sud. I dalje imate pravo žalbe na pravdu bez obzira na sve. Štoviše, ako optuženik ili vi sami ne izjavite da ste propustili rok za zaštitu svojih prava, sud će slučaj razmotriti kao i obično. Na vlastitu inicijativu nema pravo primijeniti posljedice propuštanja zastare.

Korak 2

Pronađite dobar razlog da opravdate potrebu za vraćanjem zastare. To može biti vaše bespomoćno stanje ili ozbiljna bolest, nepismenost ili neka viša sila. Zakonodavstvo ne sadrži iscrpan popis takvih okolnosti, stoga se bilo koji razlog može smatrati valjanim. Glavno je da je povezan s vašom osobnošću i da se dogodio u posljednjih šest mjeseci od zastare.

3. korak

Ako se pronađe takav razlog, pripremite zahtjev sudu za vraćanje zastare. Sastavite je prema standardnom obrascu. U "zaglavlju" - naziv suda kojem se zahtjev šalje, imena stranaka i broj predmeta. Ispod “kapica” na sredini lista napišite “Zahtjev za obnovu roka zastare”. U glavnom tekstu navedite razloge zbog kojih niste mogli u zakonskom roku otići na sud sa zahtjevom i zatražite od suda da vrati zastaru. Pogledajte članak 205 Građanskog zakonika Ruske Federacije. Potpišite aplikaciju i stavite trenutni datum.

4. korak

Ne žurite s iznošenjem pripremljene izjave. Učinite to samo ako okrivljenik kaže da je zastara istekla. Ovdje je izračun jednostavan: sud možda neće udovoljiti vašem zahtjevu za vraćanjem roka, i, kao što je već gore spomenuto, bez odgovarajuće izjave stranaka, slučaj će se razmatrati na uobičajeni način, a odluka biti donesen meritumom.

Preporučeni: